Jdi na obsah Jdi na menu
 


PDE v běžném životě

19. 12. 2023
  1. Epilepsie - kromě diety a podávání pyridoxinu nemá Hugo žádná omezení a chováme se k němu jako je zdravému dítěti. Netýkají se ho běžná omezení, která platí u epileptických dětí (jako např. nebudit, nestresovat, pravidelný režim i spánek, blikání světla, teplotní šoky atd..) 
  2. Pyridoxin dávkování - podáváme 2x denně ráno a večer, jak nám doporučili lékaři. Čas je vždy +-15 minut stejný. Neexistuje, že by z nějakého důvodu nebyl pyridoxin podán. Ani v případě odběru krve či jiného vyšetření nebo testu. Lékárna nám B6 připravuje v dané gramáži na míru. Má hořkou chuť a proto synovi nechutná. Už se těšíme na dobu, kdy bude Hugo umět polykat léky a kapsle s pyridoxinem mu nebudou dělat problém. Ze začátku jsme mu ho rozpouštěli v čaji a podávali injekční stříkačkou. Když už je starší, tak je tento způsob nevyhovující. Museli bychom ho držet dva a ještě ho vyplivuje. Proto ho rozpouštíme v cca 100 ml mléka a v pohodě vše vypije. 
  3. Nemoci - naším nejlepším přítelem se stal teploměr. Doporučuji teploměr, který měří opravdu přesně. V případě, že začne Hugovi stoupat teplota nad 37,5 °C je nutné podat další dávku pyridoxinu v daný čas dvojitou. Při teplotě a infekčních nemocech nebo i častém zvracení ubývají v těle vitamíny, a proto je nutné dávku zdvojnásobit. Dvojnásobnou dávku podáváme, dokud teplota zase neklesne (bez pomoci léků na srážení teploty). Při teplotě lze podávat Paralen i Nurofen. V našem případě můžeme aplikovat i studené zábaly. Dvojitou dávku pyridoxinu je nutné podat i v případě, že dítěti stoupá teplota z důvodu rostoucích zoubků. Abychom si byli jisti, že jde opravdu o teplotu z důvodu rostoucích zubů a nikoli o infekt, koupili jsme v lékárně několik domácích CRP testů (ukazuje jen odpověď ANO/ NE). Také jsme domluveni s naším pediatrem na testech CRP přímo v ordinaci, abychom věděli přesné hodnoty. Rýma a kašel bez teplot jsou v pohodě. 
  4. Předávkování - jestliže se stane, že jednou dáte dvojnásobnou dávku pyridoxinu ( i v případě že si nejste jistí, jestli jste dávku dali, a dáte raději druhou, než abyste riskovali záchvat) nic se neděje. Nadměrné množství pyridoxinu dítě prostě vyčůrá. Delší doba podávání nadměrného množství pyridoxinu může vést k neuropatologickým jevům (např. brnění prstů atd.)
  5. Pyridoxin na recept - i když nám neurolog píše pyridoxin na recept, pojišťovna na lék nepřispívá. Pyridoxin je vitamín B6 a na vitamíny pojišťovny nepřispívají ani v případě, že se jedná o život zachraňující lék. Psala jsem na všechny místa, kde se dalo a jedinou možností, jak by pojišťovna na pyridoxin přispívala, je paragraf 16. Vše musí jít přes neurologa, který kontaktuje pojišťovnu. 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář