Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hugův druhý půlrok života

31. 12. 2023

Jakmile se za námi zavřely dveře Thomayerovy nemocnice a byli jsme předáni do péče našeho neurologa, náš život se změnil. Konečně jsme si začali užívat, že máme doma miminko. Začali jsme více spolupracovat s rannou péčí. Také nás čekaly pravidelné kontroly na neurologii a pediatrii. Hugo ještě nebyl očkovaný. U epileptických dětí se očkuje v  případě, že dítě nemělo posledních  6 měsíců záchvat.  Taky jsme začali s nízkobilkovinnou dietou více viz https://pyridoxindependentniepilepsie.estranky.cz/clanky/nizkobilkovinna-dieta/ . Byly to veselé i krušné časy. Jak Hugo rostl, začal více vnímat a podávání léků bylo čím dál obtížnější. Našla jsem pár fíglů a po nějaké době jsme úplně vynechali stříkačku a léky míchali do mléka v určitém poměru. Začali jsme pravidelně chodit na fyzioterapii, abychom zapracovali na fyzickém vývoji. Cvičení bylo náročné, ale vyplatilo se. Hugo začal postupně dělat pokroky. Dalším motivátorem v rozvoji se stala starší sestra Josefína. Díky ranné péči jsme využili i jejich odborného fyzioterapeuta. Tento odborník nám radil, jak Huga držet, převlékat a správně s ním hýbat v běžném životě, abychom mu více pomohli ve vývoji. Ranná péče nám zapůjčila spoustu rozvojových hraček a pomůcek, které mu pomáhaly v rozvoji. Zapracovali jsme i na rozvoji Hugova zraku. Opět nám pomohla ranná péče se cviky v rámci běžného života. Naše poradkyně ranné péče pro mě byla i vrbou. Chápala čím si procházíme a potvrdila mi, když jsem dala na zdravý rozum a některé rady odborníků jsem si přizpůsobila do našeho života, a funguje to, dělám správně. 

Mezitím náš kluk začal postupně pást koníčky. Později se už obrátil na břicho a zpět na záda, začal si hodně broukat a děcky žvatlat. Postupem času se začal plazit a potom i klečet na všech 4. Jeho fyzický vývoj šel dopředu.

Než jsme se nadáli slavil Hugo prví narozeniny a byla před námi další kontrola u neurologa a vyšetření EEG. Primář mi vyrazil dech, když mi řekl, že podle EEG  a jeho vyšetření odpovídá Hugovo emoční stáří jeho věku. EEG bylo dle slov primáře krásné a ani na pozadí nebyl žádný nález. Hugo musel dohnat ještě fyzický vývoj. Na tom stále pracujeme, ale posouváme se dopředu.

Věřím, že další rok života bude určitě lepší. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář