Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zavedení nízkobilkovinné diety (NBD)

23. 1. 2024

Primářka neurologie v Thomayerově nemocni se spojila s Metabolickým centem na Karlově a domluvili se na dalším postupu u Huga. Z Karlova nás kontaktovali a domluvili jsme se na první schůzce.  Pan profesor nás při prvním setkání seznámil s nízkobílkovinnou dietou, dále Hugovi odebrali krev a po hodině jsme jeli domů s tím, že víme vše, a začali jsme malého stravovat dle diety (tedy co jsme si mysleli, že je dieta). Klasické mléko pro kojence jsme nahradili  Anamixem infant img_20240124_100609.jpg a 4x denně jsme před jídlem Hugovi podávali L-arginin. Hugo Anamix nechtěl jíst - už v sušině to mléko hodně smrdí a chuťově taky není nic moc. S L-argininem jsme taky bojovali, protože je hořký. Byla jsem z toho zoufalá. 

Po 5 týdnech nám volali z Prahy z Metabolického centra,  že nám neřekli více informací, protože nás zapomněli seznámit s dietou. Celou dobu jsme malého zbytečně trápili hlady pro nic za nic. Podle pokynů nutriční poradkyně jsme koupili Fantomalt a 5x denně jsme ho začali Hugovi přidávat do jídla. Fantomalt pro objasnění je něco jako Redbull, doplňuje energii, která by Hugovi chyběla, když má omezené množství bílkovin. img_20240124_100546.jpgNutriční poradkyně mi zaslala vzorový jídelníček, kdy měl Hugo na den 8g přirozených bílkovin v šesti jídlech. Malý měl kromě oběda jen samé kojenecké mléko, s příkrmy jsme teprve začínali. Začala jsem počítat a vážit jídlo. Bohužel mu Anamix nechutnal a nechtěl ho pít. Po konzultaci s Prahou jsem začala míchat Anamix s kojeneckým mlékem a hledala jsem ideální poměr, který bude Hugovi chutnat a bude splňovat množství bílkovin.

Za 2 týdny po telefonátu jsme šli na kontrolu. Dozvěděla jsem se, že bylo v plánu postupně Hugovi vysadit klasické kojenecké mléko a nahradit ho Anamixem, který on nechce jíst. Jako náhradní alternativu zvolil lékař s nutriční poradkyní GA Gel, který se ale běžně v zemích EU neprodává. Gel nám objednali z Anglie, ale po Brexitu dodání gelu trvá min 2 - 3 měsíce. Naštěstí jsme nemuseli nic hradit, gel jsme dostali jako sponzorský dar. A také mi sdělili, že momentálně na nás nemají čas a vysvětlení a objasnění diety (počítání stravy, vážení a pod.) proběhne při příští kontrole za 8 týdnů. Měla jsem zkušenosti s těhotenskou cukrovkou, klasickou cukrovkou, žlučníkovou dietou i pankreatickou dietou, takže jsem začala pokusy sestavovat jídelníček a snažila se, aby měl Hugo pestrou stravu. Nutriční poradkyně nám sice dala vzorový jídelníček, ale ten se skládal ze 3 příkladů jídel a pro syna jsem chtěla trochu pestřejší jídla (Podrobnější informace o dietě, počítání a více info v dalším příspěvku). Do toho všeho Hugo přestal jíst ze lžičky a chtěl jen pít z láhve. Takže jsem vyzkoušela na doporučení nutriční poradkyně orofaciální stimulaci (https://www.youtube.com/results?search_query=orofaciální+stimulace).  Po tom všem, co jsme měli za sebou mě začal opouštět optimismus. Syn nechtěl jíst/ pít, po celé noci bez jídla ráno nevypil ani 100 ml, přes den to s jídlem nebylo lepší. Celých 8 týdnů do další kontroly (a zasvěcení do tajů NBD)  v Praze na Karlově byl jeden velký boj a s velkou nadějí jsem vyhlížela, kdy dorazí gel z Anglie. Jídlo se pro nás stalo jedním velkým trápením spojeným s podáváním léků. 

Nastal čas další kontroly v Praze a konečně mi mělo být vysvětleno, jak počítat a připravovat Hugovi jídla - po 3 měsících, co nám byla dieta nasazena. Proškolení na dietu probíhalo pouze dotazy, kde čerpám informace o množství bílkovin v potravinách, jakým způsobem množství bílkovin počítám a vážím. Sdělili mi, že tato dieta není pro Huga život ohrožující (což mi došlo už dávno). Nutriční poradkyně mi řekla, že dělám vše dobře a po 15 minutách bylo po školení. Lékař nám řekl, že hodnoty kyseliny lysinové jsou v pořádku a i další rozbory krve jsou dobré, šli jsme na krev a jeli po hodině domů s tím, že další kontrola bude za 8 týdnů a to už by měl dorazit gel z Anglie.

Takže jsme dalších 8 týdnů bojovali s jídlem a čekali na světlo na konci tunelu v podobě gelu, který dorazil 2 dny před plánovanou kontrolou. Během této kontroly jsem se dozvěděla, že Hugo bude mít gel jen na oběd a další jídla budou stále s Anamixem. Postupně se začne nahrazovat Anamix gelem, ale úplně vysadit Anamix nechtějí. A tak jsem začala pracovat na Hugově jídelníčku selským rozumem a mým nejlepším přítelem se stala váha, kalkulačka, trojčlenka a odměrka laugh, protože doktor a nutriční poradkyně mi slibovali, že mého syna rozjí, a nic se nedělo. Po 4 měsících měl z pevné stravy pouze oběd a zbytek jen mléko a to desetiměsíčnímu dítěti nemůže stačit. A tak začala další etapa našeho života...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář